Biyolojik Temizlik
Temizlik, insanoğlunun varoluşundan bu yana vardır. Sadece insanlar için değil, temizlenme ihtiyacı tüm canlılar için vardır. Canlılar, yaşam alanlarını su başta olmak üzere çeşitli yöntemlerle temizlerler.
Tarih öncesi çağlarda bile, tüm canlıların hastalıktan korunmak, daha kaliteli bir yaşam için yaptığı temizlik, neden son yüzyılda önemli hastalıkların başat nedeni olmaya başladı? İnsanları daha uzun ve kaliteli bir ömür yaşatmak üzerine kurulan bu temizlik sistemleri başta cilt ve akciğerimiz olmak üzere tüm vücudumuzu etkilemeye nasıl başladı? Nerede hata yaptık?
En eski temizlik ürünümüz olan sabun, su ve alkali maddelerin karışımdan ibaretti. Daha sonra kül, tohum, bitkisel yağlar gibi maddeler ile zenginleşti. Sabun, kiri ve pisliği arındırdı ama daha sonra nüfus çoğaldı, teknoloji ilerledi ve insanların ihtiyaçları artmaya başladı. Yüzyıllardır sabunda olduğu gibi kimyayı iyi anlamda kullanan insanoğlu, son yüzyılda doğal yöntemlerden uzaklaşıp inorganik temizlik ürünleri üretmeye başladı. Bu da lupus gibi bağışıklık sistemini yok eden, astım gibi akciğer sağlığını uzun süreli etkileyen sorunların oluşmasında önemli bir katkı sağladı.
Temizlik Yöntemleri Nelerdir?
Temizlik yöntemleri fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak üçe ayrılır. Bu ayrım genelde gıda işletmelerinde uygulanır ama ev ve iş yerleri için de uygulanan, uygulanması gereken yöntemlerdir.
Fiziksel temizlik: Görünen kir, bulaş gibi kalıntıların temizlenmesidir. Ovma, telleme, fırçalama gibi işlemler gerekir. Güç gerektirir.
Kimyasal Temizlik: İstenmeyen mikrocanlıların kimyasal maddeler kullanılarak yok edilmesidir.
Mikrobiyolojik Temizlik: Gıdaların bozulmasına, insan sağlığının olumsuz etkilenmesine neden olan mikroorganizmaların ilgili yerden uzaklaştırılması işlemidir.
Evlerdeki günlük temizlik, genelde fiziksel ve kimyasal temizliktir. Ancak doğru olan mikrobiyolojik temizliktir.
Kimyasal Temizlik Malzemeleri Ne Anlama Gelir?
Kimyasal olmayan herhangi bir ürün kullanmıyoruz. Soluduğumuz hava, içtiğimiz su da kimyanın bir ürünü. Ancak burada bahsedilen kimya, çevre ve insan sağlığına zararlı olan kimyasallar. Bu tür kimyasallar, toksik madde içeren kimyasallardır.
Toksik madde içeren kimyasallar bazı şartlar altında insanoğlu için tehlikeli olmaya başlar:
· Uzun süre maruz kalındığında
· Ciltle temas ettiğinde
· İçildiğinde ya da yutulduğunda
· Temizlik ürününden çıkan buhar solunduğunda
İlk sentetik kimyasal deterjandır. Deterjan, 20.yy başında sabun yapımında kullanılan bitkisel ve hayvansal yağların azalması ve nüfusun artması ile sabun yerine geçmesi için tasarlanan sentetik bir kimyasaldır. Ham petrol ürünlerinin temizlikte kullanılması de deterjan ile başlamıştır.
Biyolojik Temizlik Nedir?
Temizlik ürünlerimizin çoğu hala fosil kaynaklardan elde edilen bileşenlere dayanmaktadır. Bununla birlikte, giderek daha fazla ürün en azından kısmen biyo-bazlıdır. Biyo bazlı temizlik ürünlerinde üreticiler, fosil bazlı bileşenleri bitki yağı veya enzimler gibi biyo bazlı bileşenlerle değiştirir. Yüzey aktif maddeler (yüzey gerilimini düşüren bileşikler) için bitkisel yağ kullanılabilir. Enzimler, çamaşır deterjanlarında yıkama sonuçlarını iyileştirir.
Sanıldığının aksine biyolojik temizlik, sentetik kimyasal temizlik ürünlerinden daha etkilidir. Sentetik temizleyiciler kullanıldıkları alanda iz bırakırken biyotemizleyicilerin böyle bir sorunu yoktur.
Kimyasal Temizliğin İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?
Sentetik temizleyicilerin, ham maddesi fosil yakıtlar olan temizleyicilerin insan ve çevre sağlığına olumlu bir etkisi yoktur. Kronik ve alerjik hastalıklardan, cilt tahrişlerine kadar pek çok hastalığın ana nedeni sentetik temizleyicilerdir.
Sentetik temizleyicilerin içerdikleri bazı maddeler ve neden oldukları sağlık soruları şu şekildedir (kaynak):
- Aseton: Sindirim sistemi sorunları (mide – bağırsak), karaciğer sorunları, sinir sistemi, solunum sorunları, deri tahrişleri (Pas sökücülerde kullanılır)
- Petrol türevleri: Solunum sistemi ve sindirim sistemi sorunları, göz ve deride yaralar (deterjanlar, mobilya temizleyicileri ham petrol ürünlerinden yapılır)
- Amonyak ya da sulu amonyak: Merkezi sinir sistemine doğrudan etki, oluşan toksik gaz yüzünden solunum yolu rahatsızlığı, deride ağır tahrişler, duyu organlara doğrudan zarar vermesi (dezenfektanlar, cam temizleyicileri, deodorantlar, çok amaçlı tüm temizleyiciler de bulunur)
- Butoksietanol- etilen glikol, monobütil eter, etilen glikol bütil eter, etilen glikol n-bütil eter, bütil cellusol ve, bütil glikol,bütil oksitol: Kanserojen etki, mide – bağırsak ve karaciğer sağlığına doğrudan etki, deri yoluyla emildiği için duyu organlarını hızlıca tahriş etme, merkezi sinir sistemine zarar (çok amaçlı temizleyiciler, dezenfektanlar, halı ve yer temizleyicileri, cam temizleyicileri bu maddeleri içerir)
- Klorin: Kalp ve damar sağlığına olumsuz etki, böbrek – karaciğer – mide- bağırsak sorularının ana nedeni, deri ve duyu organlarında tahriş. Bu madde genelde çamaşır suyunda bulunur. Genelde daha fazla temizlik için çamaşır suyu ile diğer temizleyiciler karıştırılır. İçerisinde amonyum bulunan asitlerle karıştırılan çamaşır suyu, toksik gaz ortaya çıkarır. Bunlar en çok ağartıcılar, dezenfektanlar, tuvalet ve banyo temizleyicilerinde bulunur.
Genel olarak sentetik kimyasallar:
- Bağışıklık sistemini doğrudan etkileyen lupus gibi hastalıklara
- Akciğer yaralarına neden olabilecek hastalıklara
- Üst solunum yolu sorunlarına
- Alerjik reaksiyonlara neden olur.
Biyolojik Temizlik Nasıl Yapılır?
Biyolojik temizlik ürünlerinde fosil ürünler, ham petrol ya hiç kullanılmaz ya da eser miktarda kullanılır. Fiziksel ve mikrobiyolojik temizlik yapılır. Temiz içeriklidir. Bu nedenle kötü içerikleri baskılamak için kullanılan parfümler bu ürünlerde kullanılmaz.
Sentetik kimyasallar içeren temizleyicilere uzun süre maruz kalmak yukarıda sayılan sağlık sorunlarına neden olurken biyolojik temizlikte böyle bir durum söz konusu değildir. Kullanım bakımından güvenli olan biyolojik temizlik ürünleri, doğru kullanıldığında çok daha etkili ve uzun ömürlü bir temizlik sağlayacaktır. Makro ve mikro temizlik için biyolojik temizlik malzemeleri kullanılabilir.
Biyolojik temizlik ile mikrobiyolojik temizlik iki farklı kavramdır. Makro temizlik görünen kirlerin alınması anlamına gelir. Mikro temizlik ise derin temizliktir. Biyolojik ürünlerle yapılan mikro temizlik, mikrobiyolojik temizlik olarak adlandırılır.
Mikrobiyolojik temizliğin en önemli faydaları şu şekildedir:
- Kimyasal kalıntı bırakmaz, temizlik gerçekten yapılır
- Parfüm gibi sentetik kokular kullanılmadığı için astım ve alerjik üst solunum yollarından sorunu olanlar kullanabilir
- Küf ve mantar gibi mikroorganizmaları tamamen temizler ve yeniden üremelerine engel olur
- Derin temizlik sağlar, uzun süre etkilidir.
- Çevreye olabilecek minimum miktarda zarar verir. Maalesef kutulanan her ürün çevreye bir miktar zarar verir. Organik temizleyiciler bu duruma daha fazla dikkat eder.
- Uzun süreli temasta kanıtlanmış bir yan etkisi yoktur
- Bağışıklık sistemine zarar vermez, aksine havayı temizliği için lupus gibi hastalara temiz ve dezenfekte bir ortam sağlar
- Buharlı temizlikte mikro temizlik en üst düzeyde verim sağlar.
- Mikrobiyolojik temizlik tüm alanlarda etkilidir. Araç temizliğinden ev ve iş yeri temizliğine kadar kullanılır.
- Mikrobiyolojik temizlik gıda ile temasta sentetik kimyasallar kadar kalıntı bırakmaz. Bu bakımdan gıdaların olduğu tezgâh, depo, buzdolabı gibi alanlarda mikrobiyolojik temizlik uygulanabilir.
Mikrobiyolojik temizlik okullarda, iş yerlerinde, mutfaklarda ve küf sporlarının ortaya çıktığı alanlara uygulanması gereken bir temizlik şeklidir. Sentetik temizleyiciler gibi zararlı kimyasalları kullanmadığı için özellikle bağışıklık sistemi güçlü olmayan bireyler için bu temizlik şekli tavsiye edilir. Biyolojik temizlik sonrasında maksimum etki sağlanması için Ozonla dezenfeksiyon işlemini; havanın girdiği tüm alanların sterilizasyonu ve havada asılı kalan mikroorganizmalardan arındırma işlemi ile kombineli olarak gerçekleştirmekteyiz. Böylelikle virüs, bakteri, küf sporları gibi tüm yaşayan aktif mikroorganizmaları ortamınızdan uzaklaştırmakta ve havadaki oksijen miktarını maksimuma çıkarmaktayız. Biliyoruz ki en sağlıklı hava ortamdaki oksijen miktarının yüksekliğiyle eşdeğerdir.
Ev-İşyeri-Depo-Fabrika-Otel-İnşaat ve Şantiyelerdeki Nem-Rutubet-Küf ve Koku problemlerinin çözümü için hizmet vermekteyiz. Firmamız ağırlıklı olarak İnşaat/Endüstriyel alanlarda hizmet vermekte olup; ev ve işyerlerinde yaşanan nem, rutubet, küf ve koku problemlerinde sizlere çözüm noktasında destek vermektedir. Avrupa Yakası: Güngören'de, Anadolu Yakası: Ataşehir'deyiz. Kocaeli / Tekirdağ / Bursa / Sakarya bölgelerine düzenli hizmet veriyoruz. Küf yapınızın hastalığıdır, sizin ve ev halkının sağlığı için küften korunun. Hizmetlerimiz hakkında Keşif-Talep-Sorularınızı cevaplamak için aşağıdaki iletişim formunu doldurmanızı rica ederiz. Danışmanlık hizmetimiz tamamen ücretsizdir.