Nem Kurutma

Nem Kurutma

Nem Kurutma

Nem, kapalı mekanlarda herhangi bir nedene gerek duymadan, zamanla meydana gelen ve olumsuz durumlara yol açabilecek bir iklim olayıdır. Nemin oluşması demek, küfün ve bakterinin de üremesi demektir. Mekan sık kullanılsın ya da kullanılmasın, iklim ister kurak ister tropikal olsun fark etmeksizin insanın yaşadığı her yerde nem meydana gelir.
 

Nem Nedir ve Nasıl Oluşur?

Nem özetle Havada bulunan su moleküllerinden oluşan buhar anlamına gelmektedir ve insan sağlığı açısından kritik bir önemi vardır. Hava içerisinde mutlaka bulunması gereken nem, genel insan sağlığının korunmasından, sağlıklı bir nefes almanın oluşmasına ve insan cildinin olumsuz yönde etkilerden uzak kalmasına kadar pek çok konuda belirleyici bir özelliğe sahiptir.

Nem oluşumu ya da rutubet oluşumu, gerekli bakımlar yapıldığında engellenebilen, oluşumu geciktirilebilen bir durumdur. Ancak bu önleyici tedbirler, doğru yapılmadığında zaman ve emek israfıdır. Bu nedenle günümüzde, nem alma ya da nem kurutma işlemleri profesyonel şekilde yapılan bir iş koludur.
 

Nem Neden Zararlıdır?

Nem, aslında havada kendiliğinden bulunur. Üç tür nem bulunur:
- Mutlak Nem
- Bağıl Nem
- Spesifik Nem

Mutlak nem gram olarak ölçülen, havadaki nem miktarıdır. Bağıl nem, mutlak nemin yani havadaki nem miktarının o havanın alabileceği en yüksek neme orantısıdır. Spesifik nem bir gazdaki su buharı ağırlığının o gaz oranına verilen isimdir. Dilimize rutubet olarak çevrilen durum ise İngilizce moisture olarak adlandırılır. Bu terim, bir katı cismin aldığı ya da dışarı attığı sıvı miktarıdır. Bir katı maddenin (buna duvarlar, nesneler, cisimler, eşyalar dahildir) atabileceğinden çok sıvı madde alması, rutubet denen olayı meydana getirir. Genelde bu istenmeyen bir durumdur. Nem, rutubet noktasında zararlıdır.

Rutubet Neden Oluşur?

Rutubet, katı cisimlerdeki fazla sıvı miktarının atılması demektir. Bu fazla sıvı atılırken bir yağmur damlası gibi şekiller oluşmamaktadır. Daha çok terleme gibi meydana gelen bu olay, mekanın aşırı derecede nemlenmesine neden olur.
Havada halihazırda olan nem, iç mekanlarda da aşırı derecede olunca tüm canlılarda sağlık sıkıntıları baş gösterir. Ayrıca, rutubeti sadece ortamdaki nem dengesini sarsarak zarar vermez; rutubetin artması evde bakteri ve akar oluşumuna neden olur. Küf mantarı ve akarlar, insan sağlığını tehdit etmektedir.

Rutubet şu nedenlerden dolayı oluşur:

- Binada ısı yalıtımının doğru yapılmaması
- Bina içindeki su tesisatının hasarlı olması
- Binanın ya da mekanın hava almaması
- Evlerde, kat ne olursa olsun pencerenin açık kalması ya da aralık kalması ile eve yağmur suyunun girmesi
- Apartmanlarda üst ve alt katlarda su sızıntısı olması
Sel baskını
Yağmurun fazla yağması ve taşkınların yaşanması
- Binanın yapılırken kurutmasının doğru yapılmaması
- Ev ya da kapalı mekan içindeki ani ısı değişimleri (Örneğin bir odada soba yanarken ya da petek açarken diğer odalarda ısıtma olmaması)

Rutubet, her evde mutlaka vardır. Sonuçta evler, dış etkenlerden korunmak için inşa edilir. Yağmur, uzun süre ve karlı kışlar, eve asılan çamaşırlar hatta yemek yapmak bile rutubet oluşması anlamına gelir. Önemli olan rutubetin oranı ve evden atılmasıdır.

Rutubetin Zararları Nelerdir?

Rutubetin insan ve hayvan sağlığına ciddi zararları bulunur. Çok nemli havalarda, açık hava bile olsa, astımı olan kişilerin dikkat etmesi zaten doktorlarca önerilmektedir. Durum, bir de kapalı ortamda meydana gelince, daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Rutubetin insan ve hayvan sağlığına olan zararları şu şekildedir:
Rutubet küf mantarı ve akar oluşumun sağlar. Küf mantarı ve akar, havada uçuşur ve alerjik rahatsızlıklara neden olabilir.
Rutubet, insan ve hayvanda ilk önce akciğere nüfuz eder. Akciğer sağlıklı değilse, broşlar tıkanır.
Rutubet, solunum yollarına ciddi zarar verir. Özellikle bebek ve çocuklarda kalıcı hasarlar oluşabilmektedir.
Romatizma hastaları, rutubete maruz kaldıklarında eklem ağrılarında artma oluşmaktadır. Bunun yanında, halsizlik, yorgunluk meydana gelmektedir.
Rutubet, her yaş grubunda uyku sorununa neden olur. Sürekli uykusuzluk, ciddi sağlık sorunlarını tetikler.
Rutubet, kedi, köpek gibi evcil hayvanlara insandan daha fazla zarar vermektedir. Onların bünyeleri insanlara göre daha hassastır. Ayrıca hayvanlar sıkıntılarını dile getiremedikleri için belirtiler artmadan da anlamak mümkün değildir.
Rutubet, evde ağır bir kokuya neden olur. Aslında kokuya neden olan, küf mantarlarıdır ama bu mantarlar nemden beslendikleri için kokunun kaynağı ve nedeni rutubettir.

Rutubetin ekonomik boyutu da önemlidir. Rutubet yüzünden eşyalar çürümeye, ev tekstil ürünleri küflenmeye başlar. Özellikle yataklar, aşırı nemli ortamda insan sağlığına zararları akar üretmeye başlarlar. Yatakların çarşafını yenilemek, silmek akar oluşumunu engellemediği gibi tetikleyebilir. Nem, nem giderme işlemi yapılmadığı taktirde bu sorunların kaynağı olmaya devam edecektir. Nem giderme işleminin en kolay ve ekonomik yolu profesyonel şekilde yapmaktır.

Nem Kurutma İşlemi Nedir?


Nem kurutma işlemi, nemli olan kısmı kazıyarak ya da badana – boya yaparak gerçekleşmemektedir. Aksine bu durumda nem yayılabilir ve aynı işlemlerin ikinci kez tekrarı bir süre mümkün olmayacağı için sorun artarak devam eder. Nemden kurtulmanın daha kolay ve etkili yolu bulunur: Nem giderme işlemi Nem alma ya da nem kurutma nedir sorusunun cevabı aslında nem kurutma cihazlarındadır. Nem kurutma cihazları en yalın haliyle rutubete neden olan nemi yoğunlaştırarak suya dönüştürülür. Bu şekilde nem, atılabilir hale gelir.

Nem kurutma için şu adımlar takip edilir:
- Profesyonel ekip, ortamdaki higrometre yardımıyla nem alma ölçümü yapar.
- Nemin miktarına göre çalışma süresi belirlenir.
- Tüm ölçümler yapıldıktan sonra nem giderme işlemi başlar.

Nem kurutma işleminde şu adımlar takip edilir:
- Nem alma cihazındaki prosesler sayesinde ortamdaki nem cihaza hapsedilir.
- Tutulan nemli hava, evaporatör serpantin denilen cihazın içine çekilir. Bu cihazın görevi nemi hapsetmektedir.
- Evaporatör içindeki nem, mümkün olan en alt sıcaklığa indirilir. Buradaki amaç, nemi suya dönüştürüp dışarı atılmasını sağlamaktır.
- Nemin, suya dönüştürülmesi ile ilk adım tamamlanır.

Ortamdaki nemin alınması, işlemin yalnızca ilk adımıdır. Nemin alınması, sorunu çözmemektedir çünkü alınan nem, ortamdaki tüm nemdir. İnsan ve hatta nefes almak zorunda olan hiçbir canlı nem olmadan yaşayamaz. Bu bakımdan havadaki nemin doğru oranda tazelenmesi gerekir.
- İkinci adımda, çekilen nem, su halinde tahliye edilir. Tahliye, sızdırmaz boru ile yapılır. Ortamın yeniden nemlendirilmesi bir süre engellenir.
- Tüm nem alındıktan sonra ortamın doğru oranda yeniden nemlendirilmesi gerekir. Bu işlem, aynı cihaz üzerinden yapılır.
- Evaporatör ile çekilen ve soğutulan nemli hava, bu kez soğuk hava kondenser ile ortam sıcaklığına getirilir. Isıtma işlemi sonrası buharlaşan su, ortama verilir.
- Bu işlem, ideal nem oranı elde edilinceye kadar devam eder.

İkinci adımda, ortama verilen soğuk hava ısı dengesini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu durumun yaşanmaması için son aşama gerçekleşir:
- Üçüncü ve son aşama, ortamın ısısını dengelemektir.
- İdeal nem dengesinin sağlanması için bu kez sıcaklığı yükseltecek bir üfleme yapılır.
- Ölçümler sonucunda oda sıcaklığı gerçekleşince işlem tamamlanır.


 

Nem Alma Cihazının Ortamda Yaptığı Değişikler


Nem alma işlemi sonrasında sadece rutubet yok olmaz, rutubetle birlikte gelen küf mantarı, akar dahil tüm zararlı mikroorganizmalar yok olur. Bu bakımdan hijyenik bir ortam elde edilir.

Rutubet giderme işlemi, rutubeti oluşturan durumlar yok edildiğinde çok uzun bir süre etkisini korur. Bu bakımdan nem kurutma işlemi şu kapalı mekanlar için tavsiye edilir:
- Arşivler
- Depolar
- Nem çeken alt katlar
- Su dolum tesisleri
- Yapı malzemesi satan yerler
- Müzeler
- Zemin katlar

Nem alma işlemi, yeni rutubetleri de engeller. Bu bakımdan tavsiye edilen, rutubet oluşumu yaşanmadan nem giderme işlemi yapılmasıdır.
 

Tadilat-boya-yalıtımların rutubete tek faydası bir süre gözükmemesini sağlamaktır buda bir çözüm değildir. rutubet; duvar sağlığının bozulması sonucu oluşur. duvar sağlığı nasıl bozulur, zamanla biriken yada su kaynaklı problemler ile duvarın nem seviyesi yükselir. boya kabarması, küf lekeleri ortaya cıkmaya başlar. süreci doğru uygulamalar ile çözmezseniz duvarda biriken nem yürüme yapar parke altları ve duvarlarda diğer odalardada aynı sorunun büyümesini sağlar.
 

Duvarlarınızın nem oranı yükseldiyse duvarın içindeki nem sıcaklıkla ortamın nemine karışıyor nemini artırıyor buda küf oluşumuna sebep oluyor. küf mantarları nem problemi olan yerlerde ortaya çıkar ve hızla çoğalır. bunun sonucunda kokuda oluşur.duvalarınızda ve ortamda küf oluşuma sebebiyet vericek problemi gideriyoruz. uygulamamız almanyada ve yurtdışında çok popüler bir sistem. Betonun kurutulması ve ortamın ozonla dezenfeksiyon yapılması sebebiyle küfün üreyebileceği ortamı düzeltmiş olmakta ve ortamdaki tüm mikroorganizmaların ölmesini sağlamaktayız. küfün oluşabileceği yüksek nemli ortam mevcut evinizde, sildiğinizde tekrar oluşmasının sebebi bu. biz 2 farklı işlemle problemi çözüyoruz ilk yaptığımız işlem 7 gün sürüyor ve küfün oluşabileceği ortamı düzeltiyor, ikinci yapılan ozon işlemiyle havada ve etrafta var olan küf mantarlarını öldürüyor böylelikle oluşabileceği ortam ortadan kalkıyor ve mevcut olanları öldürdüğümüz için sorun düzelmiş olmakta.


Ev-İşyeri-Depo-Fabrika-Otel-İnşaat ve Şantiyelerdeki Nem-Rutubet-Küf ve Koku problemlerinin çözümü için hizmet vermekteyiz. Firmamız ağırlıklı olarak İnşaat/Endüstriyel alanlarda hizmet vermekte olup; ev ve işyerlerinde yaşanan nem, rutubet, küf ve koku problemlerinde sizlere çözüm noktasında destek vermektedir. Avrupa Yakası: Güngören'de, Anadolu Yakası: Ataşehir'deyiz. Kocaeli / Tekirdağ / Bursa / Sakarya bölgelerine düzenli hizmet veriyoruz. Küf yapınızın hastalığıdır, sizin ve ev halkının sağlığı için küften korunun. Hizmetlerimiz hakkında Keşif-Talep-Sorularınızı cevaplamak için aşağıdaki iletişim formunu doldurmanızı rica ederiz. Danışmanlık hizmetimiz tamamen ücretsizdir.

Bilgi & Teklif Formu




Kurumsal Referanslarımız