Yangın kokusu, yangınla birlikte yanan nesnelerin ya da duvarlara yapışan isin kokusudur. Doğal bir koku değil, yapaydır. Bu yüzden klasik müdahaleler ile geçemez.Sürekli havalandırma, karbonat, adaçayı tütsüsü ya da oda parfümü yöntemlerinin hiçbiri is kokusunu kalıcı olarak yok edemez. Bu yöntemler, en uzunu birkaç hafta olmak üzere kokuyu sadece baskılar. Eğer bu yöntemlerde ısrarcı olunacaksa sürekli yapılması gerekir. Bu durum da bir süre sonra ciddi bir maliyete neden olur. Ayrıca adaçayı tütsüsü ya da tütsü, kronik solunum yolu hastaları için kesinlikle tavsiye edilmez. Parfümler ise ister istemez arkalarında ufak da olsa kimyasal bir atık bırakır. Yanık kokusu sinen odaları sürekli havalandırmak, bir çözümdür ama kış aylarında havalandırma mecburen az olacağı için is kokusu aynen geri gelecektir. İs kokusu, mikrop ve bakteri de çeker. Kokunun bastırılması değil, tamamen yok edilmesi insan ve evde yaşayan kişilerin sağlığı için elzemdir.
Yangın Kokusu Nasıl Oluşur?
Yangının olduğu her evde yangın kokusu elbette olacaktır. Büyük ya da küçük fark etmeksizin yangın, is oluşturur ve bu is öncelikle eşyalar olmak üzere alandaki her yere siner.
Yangın ya da yanık kokusu, şu şekilde meydana gelebilir:
- Doğal gaz kaçağında meydana gelen küçük yangınlar
- Ocak yangınları
- Fırın, tost makinesi gibi küçük ev aletlerinden çıkan yangınlar
- Özellikle et yemeklerinin ocakta unutulmasıyla meydana gelen yangınlar
- Kızgın yağ nedeniyle çıkan yangınlar
- Apartmanda ya da çoklu katlı evlerde kat aralarında çıkan yangınlar
- Bodrum katta, elektrik sebebiyle çıkan yangınlar
- Evden çalışma yöntemi ile hizmet veren yerlerde süt kaynatmadan, et yemeğinden kaynaklı yangın
- Kaza sonucu çıkan yangınlar
Tüm bu yangınlar, oksijenin sayesinde büyümeye başladığında, söndürülme çalışması profesyonel bir ekip tarafından yapılsa bile is kokusu kalacaktır. Genelde yangınlar, mutfaklarda meydana gelir. Mutfaklar eğer Amerikan tip mutfaksa salon ya da oturma alanına yanık kokusu geçebilir. Özellikle mutfaktaki eşyalar direkt gıda ile temas ettiği için is kokusu, yapılan yemeklere de acımsı bir koku bırakabilir. Mutfakta meydana gelen kokular, mutfakta davlumbaz varsa onun içine de siner. Her ne kadar davlumbazın görevi hava değişimi sağlamaksa olsa da içindeki filtrelere istenmeyen bir koku sinmişse bu kokuyu yeniden hava ile mutfağa aktaracaktır. Tüm bu nedenlerden ötürü, özellikle mutfakta meydana gelen is kokusu yüzünden tüm eşyalar atılabilir, perdeler değiştirilir ve boya yapılır. Tüm bunlar yüksek maliyetli işlerdir; ayrıca yeni bir tadilat ayrı bir uğraş ve yorgunluk anlamına gelecektir. Yangın kokusundan daha pratik daha hızlı ve daha ekonomik bir şekilde kurtulabilirsiniz: Ozon gazı ile temizlik
Yangın Kokusunu En İyi Çıkartan Yöntem: Ozonla Temizlik
Ozonun ne olduğu anlamak gerekir çünkü son zamanlarda en çok tercih edilen, hakkında onlarca lisans ve yüksek lisans tezi yazılan bir uygulama olarak yükseliştedir. Kullanım alanları zaten sanayide olduğu, ev temizliğine buradan örnek alınarak geçildiği için daha önce defalarca denenmiş bir yöntemdir. Özellikle inatçı kokuların giderilmesinde tercih edilen ozon gazı uzman bir ekip tarafından yapılmalıdır; herkesin kendi evinde tek başına uygulayacağı bir yöntem değildir. Ozon, mavi renkte 1,66 yoğunluğa sahip, kendine has bir kokusu olan gazdır. Atmosferin en dış yüzeyinde bulunur ve dünyaya mavi gezegen lakabının takılmasına neden olan maddedir. Ozon, -112 santigrat derecede indigo mavisi denilen bir renkle sıvıya döner; doğal ortamında gaz olmakla birlikte katı versiyonu da bulunur. Katı haldeyken rengi mavi – siyahtır. Ozon suda oksijenden daha çabuk çözülme özelliğine sahipken yine de oksijene oranla kararsız bir maddedir. Ozon gazı, doğal olarak sadece atmosferde bulunur ve işlevi de güneşten gelen zararlı ışınları süzmektir. Bizim için hayatî öneme sahiptir. Üç oksijen atomundan meydana gelir. Oksijende dahi iki oksijen atomu bulunur. Zaten dünyadaki en etkili dezenfektan madde olmasını da buna borçludur. Ozondaki dezenfeksiyon işlemi, kendiliğinden ortaya çıkmaz. Özel bir ısıtma ve dağıtım yapılmalıdır. Bunu da sağlayan, ozona özel üretilmiş cihazlar bulunmaktadır. Cihazların kullanımı eğitim gerektirmekte olup ozonun miktarının ayarlanması da ayrı bir profesyonellik gerektirir.
Ozon Gazının Dezenfeksiyon İşlevi
Ozon gazı, ısıya maruz kalmadığı takdirde kararsız bir gazdır. Isıya maruz kaldığında ise bünyesinde üçüncü oksijen atomu oksidasyon evresinde geçer. Bu da daha yaygın adıyla bildiğimiz dezenfeksiyona neden olur. Oksijen, zaten parçalama gibi bir özelliğe sahiptir. Pek çok temizlik malzemesinde kullanılır. Özellikle beyazlatma yan etkisi olmadığı için çamaşır deterjanlarında ve yüzey temizleyicilerinde en çok tercih edilen yöntemdir. Ama yalnızca ozon gazında buhar haline delip dezenfeksiyon maddesine haline dönüşmektedir. Ozonun, koku yok etme özelliği de bünyesine oksijenden dolayıdır. Ozonun bünyesinde bulunan oksijen, müdahale sonucunda açığa çıkar. Bu oksijen, uygulandığı herhangi bir yerdeki hücrelerin, duvarlarını parçalayarak onları yok eder. Ozon aslında koku ya da diğer tüm maddelere saldırır. Dezenfeksiyon işlevi de bu vesile ile meydana gelir.Kısaca ozon gazı, doğal olarak bünyesinde bulunan oksijene müdahale edilmesi sonucunda uygulandığı yerdeki tüm hücreleri parçalayarak yok eder. Kokuları da bu şekilde kalıcı halde ortadan kaldırır. Ozon, sadece koku değil, eğer uygulama alanında küf oluşumu ya da nemden kaynaklı kötü bakteriler varsa onları da yok eder. Daha sonra, tüm alana yayılan ozon, uygulama esnasında ve sonrasında ferah bir hava bırakır.
Ozon ile Temizliğin Faydalar
Ozonun bilinen pek çok faydası bulunmakla birlikte, kişilere de özel etkilere sahiptir. Astım hastaları, bronşit ya da kronik bir akciğer enfeksiyonuna sahip olanlar ozon gazı kullanılarak yapılan tedavilerle rahatlama sağlayabilmektedir. Zaten ev tipi kullanımdan önce damacana suları dezenfeksiyon için kullanılan ozon, hayatımızda sağlıktan gıdaya kadar neredeyse her alanda etkin olarak kullanılmaktadır.
Tüm bu etki alanlarının dışında evlerde dezenfeksiyon ve kötü koku gidericisi olan ozonun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ozon doğal bir maddedir, bu nedenle arkasında kimyasal bir atık bırakmaz. Eşyalarınızın üstünde hatta gıdaların üstünde dahi kimyasal herhangi bir kalıntı olmaz.
- Ozon gazı, uygulandığı alandaki her türlü mikrop, kötü huylu bakteri ya da virüsü anında yok eder. Koku gidericisi olmasının nedeni budur. Kokulara neden olan her şeyi yok eder.
- Ozon uygulaması sonrasında evde havuz kenarındaymışsınız gibi bir koku hissedersiniz. Bu koku, ozon gazı uygulamasından bir süre sonra da devam eder.
- Ozon gazının en önemli faydası evdeki kişi ya da hayvanlara hiçbir zarar vermemesidir. Dezenfeksiyon için evinizi boşaltmaya ya da birkaç gün evden uzaklaşmaya gerek yoktur.
- Ozon gazı uygulama sonrası evinizde varsa küf, böceklenme gibi durumlar da ciddi oranda azalır. Aslen evinizde sadece koku giderme işlemi yapmazsınız evinizi tamamen temizletirsiniz.
- Ozon gazı uygulaması oldukça kolaydır. Uzman bir ekip çok vakit kaybetmeden ozonlama işlemini yapar.
- Ozonlama işlemi sonrasında evdeki is kokusu tamamen gider. Varsa rahatsızlık duyulan diğer kötü kokular ile ozon sayesinde yok olur.